02 Feb
02Feb

Suntem deseori întrebați de clienți ”ce firmă să își deschidă, PFA sau SRL”.  Cum peisajul fiscal românesc se schimbă rapid, de la un o lună la alta (vezi nenumăratele ordonanțe de urgență date de guvern în anul 2023) internetul este plin de informații care nu mai sunt la zi.

Noi ne ocupăm cu precădere de operațiuni ONRC și prin urmare vom compara aici PFA-urile cu SRL-urile de tip microîntreprindere, cu mențiunea că, din ce cunoaștem, nivelurile de taxare pentru PFI-uri sunt asemănătoare cu cele de la PFA.

În decizia pe care întreprinzătorul trebuie să o ia cu privire la forma de organizare (PFA sau SRL) ar fi bine ca acesta să ia în considerare următoarele elemente:

  • Accesul la bani pentru uzul întreprinzătorului  Ca PFA vei avea acces la banii tăi imediat ce încasezi o plată, poți să îi transferi nestingherit în contul personal. PFA vs. SRL: 1-0. 
  • Cash-flow-ul. Ca PFA vei amâna în fapt plata impozitelor și contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale până în mai ulterior obținerii veniturilor. Aceasta poate fi un mare avantaj atunci când ești la început de drum și trebuie să investești pentru creșterea afacerii. PFA vs. SRL: 2-0.
  • Flexibilitate și ușurință. Ca PFA contabilitatea este mai simplă (totuși îți recomandăm să îți iei un contabil care te va feri de foarte multe probleme legale) iar în cazul în care afacerea nu confirmă, poți să îl închizi mai ușor decât un SRL. PFA vs. SRL: 3-0.
  • Nivelul de taxare. Aici răspunsul este mai nuanțat:
    • Pentru întreprinderile în care nu trageți speranța să depășiți 5.000 de lei venituri nete lunare PFA-ul este de preferat. PFA vs. SRL: 4-0.
    • Pentru întreprinderile în care estimați că veți avea venituri nete lunare peste 5.000 lei pe an deja SRL-ul devine mai avantajos. Cu cât veniturile cresc mai mult peste acest prag cu atât scorul de vine mai avantajos pentru SRL. Deci PFA vs. SRL 3-5 sau PFA vs. SRL 3-20 în funcție de venituri.

În cele ce urmează vom analiza nivelurile de taxare la care sunt supuse PFA-urile și SRL-urile cu speranța că vă vom convinge că pentru anul 2024, în condițiile în care mizați pe venituri nete lunare de peste 5.000 de lei, este mai bine să înființați un SRL decât un PFA. Această opinie nu ar trebui văzută ca un sfat de investiție în nici un fel iar compania noastră nu își asumă nici o responsabilitate cu privire la mersul afacerii dumneavoastră.

Ipoteze de lucru

Considerăm validă presupunerea că întreprinzătorul care optează pentru a funcționa ca microîntreprindere se va angaja pe el însuși și atunci, pentru a optimiza fiscal afacerea lui o va face la salariul minim brut pe economie care în prezent (martie 2024) este în cuantum de 3.300 lei pe lună.

În comparația noastră vom considera firme care au costuri mici de operare ca procent din venituri. Acestea pot fi firme deținute de 1-2 persoane fizice care lucrează chiar dânșii în firmă singuri. Ca exemplificare vă puteți gândi la firme de curățenie, cosmetică, meditații, închiriere de personal, domeniul medical, firme de servicii, ridesharing, construcții (cu materialul clientului) ș.a.m.d.

Pentru firmele care au marje de profit mici (de exemplu un magazin de proximitate sau o firmă de construcții care utilizează propriile materiale în lucrările sale) această comparație nu este valabilă.

De asemenea excludem din comparația noastră acele întreprinderi care sunt plătitoare de TVA sau care au venituri anuale peste 60.000 euro (300.000 lei).

Tipuri de taxe de care vom ține cont

Avem mai multe tipuri de taxe cu care un antreprenor (fie SRL fie PFA) se va întâlni:

  • Contribuția de asigurări sociale, așanumitul CAS (sau colocvial ”pensie”)
  • Contribuția de asigurări sociale de sănătate, așanumitul CASS
  • Impozitul pe cifra de afaceri, așanumitul impozit pe venit
  • Contribuția asiguratorie pentru muncă, așanumitul CAM

Haideți să revizuim fiecare taxă pe rând și să vedem cum stăm pentru fiecare dintre cele 2 tipuri de întreprinderi:

Contribuția de asigurări sociale (așanumitul CAS)

Plata CAS pentru PFA

Cuantumul legal al CAS este de 25%. 

În calitate de PFA vei plăti această taxă dacă venitul tău anual net depășește suma a 12 salarii minime brute lunare pe economie, adică 12 x 3.300 lei = 39.600 de lei. Prin venit anual net, în cazul PFA-ului, se înțelege suma care rămâne după ce scădeți din veniturile totale, cheltuielile deductibile. Ca să ”ajute” întreprinzătorii care poate reușeau să producă mai mult de 3300 lei/lună guvernul PSD+PNL a introdus un al doilea prag de 24 de salarii minime brute pe economie. Astfel:

  • dacă ai venituri nete sub 12 salarii minime brute lunare pe an (adică ai venituri nete mai mici, în medie, de 3.300 lei pe lună sau 39.600 lei pe an) nu datorezi CAS
  • dacă ai venituri nete între 12 și 24 salarii minime brute lunare pe an (adică între 3300 lei și 6600 lei pe lună sau între 39.600 lei 79.200 lei pe an) datorezi CAS în cuantum de 25% x 39,600 = 9.900 lei pe an, adică 825 lei pe lună.
  • dacă ai venituri nete peste 24 minime brute lunare pe an (adică dacă ai venitul net între mai mare de 6.600 lei pe lună sau 79.200 lei pe an) datorezi CAS în cuantum de 25% x 79.200 = 19.800 lei pe an, adică 1.650 lei pe lună.

Plata CAS pentru SRL

Ipoteza pe care am construit acest model este aceea că microîntreprinderile au un singur angajat (antreprenorul) iar acesta este plătit cu salariul minim pe economie (cel mai des întâlnit caz). În această situație SRL-ul va reține la sursă și va vira Bugetului, în cursul unui an CAS în cuantum de 25% x 39,600 = 9.900 lei pe an, adică 825 lei pe lună.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (sau CASS)

Cuantumul legal al CASS este de 10%. Începând cu 1 ianuarie 2024, datorită modificărilor aduse codului fiscal în anul 2023, cheltuiala cu CASS a devenit destul de împovărătoare pentru PFA-urile cu venituri mari. Practic guvernul a dorit să rezolve portița prin care persoane cu salarii foarte mari își negociau plata salariului printr-un PFA, în loc să se angajeze, iar astfel evitau plata unor sume consistente la bugetul Casei de asigurări de sănătate.

CASS datorat pentru PFA

În majoritatea cazurilor, vei plăti 10% din valoarea venitului tău net. Dar există un prag minimal sub care nu ești obligat să plătești CASS și un prag maximal peste care veniturile nu mai datorează CASS. Cu cât venitul întreprinderii este mai mare cu atât SRL-ul este mai avantajat față de PFA, din punctul de vedere al plății CASS-ului:

  • dacă ai venituri nete sub 6 salarii minime brute lunare pe an (sub 19.800 lei pe an, adică 1.650 lei pe lună) vei datora CASS de 19.800 * 10% = 1980 lei pe an, adică 165 lei pe lună.
  • dacă ai venituri nete între 6 și 60 salarii minime brute lunare pe an (între 19.800 lei și 198.000 lei pe an adică între 1.650 lei și 16.500 lei pe lună) vei datora CASS de 10% din venitul net efectiv realizat în acel an. De exemplu pentru o persoană care are venituri lunare nete de 14.000 lei, acesta va datora CASS de 16.800 lei/an, adică 1.400 lei/lună. 
  • dacă ai venituri nete de peste 60 salarii minime brute lunare pe an (peste 198.000 lei pe an, adică peste 16.500 lei pe lună) vei datora CASS în cuantum de 198.000 lei x 10% = 19.800 lei/an, adică 1650 lei/lună.

CASS datorat pentru SRL

Există două tipuri de CASS datorat: CASS datorat pentru angajat și CASS datorat pentru distribuirea dividendelor. Setup-ul cel mai avantajos pentru o întreprindere este ca antreprenorul să se angajeze cu salariul minim pe economie iar restul veniturilor să le scoată sub formă de dividende. În această situație, pentru venituri nete mai mari de 5.000 de lei, SRL-ul plăti un CASS net inferior PFA-urilor:

  • Pentru salariat va reține la sursă și va vira lunar Bugetului, CASS de circa 10 x 3.300 = 330 lei pe lună. Suma reală este în fapt puțin mai mică pentru că sunt aplicabile niște deduceri. La nivelul anual al salariului minim brut pe economie aceasta înseamnă circa 10% x 39,600 = 3.960 lei pe an.
  • Asociatul care ridică dividende este responsabil să depună la finele anului declarația unică în care să listeze toate dividendele încasate iar apoi, până la 25 mai a anului următor să plătească efectiv acest CASS. 
    • Notă 1: Dacă asociatul decide să nu ridice dividende (o ipoteză validă pentru situația în care dorește să reinvestească profitul) atunci impozitul nu este datorat, ceea ce poate ajuta afacerile la început de drum.
    • Nota 2: Pentru veniturile din dividende, există de asemenea praguri de 6, 12 și 24 de salarii brute lunare minime, pentru calcularea valorii CASS în funcție de valoarea totală a dividendelor încasate în cursul unui an. Se calculează exact ca exemplul de mai sus, de la PFA. 

Presupunând că un antreprenor este angajat cu salariul minim pe economie în anul 2024 și realizează în total 14.000 lei pe lună (2100 lei ca salariu net, 11.900 lei sub formă de dividende, CASS-ul aferent salariului minim pe economie este de 10% x 3.300 lei x 12 = 3.960 lei în timp ce CASS-ul aferent dividendelor, pentru că dividendele efectiv încasate depășesc 24 de salarii brute minime lunare (adică 6.600 lei/lună) este de 24* 3.300 lei * 10% = 7.920 lei. Vorbim deci de un CASS total de 11.880 lei, mult mai mic, după cum se vede, decât CAS-ul pe care acel întreprinzător l-ar plăti dacă și-ar desfășura activitatea ca PFA.

Impozitul pe venit

În măsura în care întreprinderea PFA-urile sunt dezavantajate față de SRL-uri din perspectiva impozitului pe venitul net impozabil în situația în care păstrăm valide ipoteza din preambul (firme care au costuri mici de operare ca procent din venituri)

Impozit PFA

În cazul PFA impozitul pe care îl datorezi este de 10% din venitul tău impozabil (după deducerea tuturor cheltuielilor deductibile). Singurul avantaj al PFA-ului față de SRL este că impozitul se plătește în anul următor (până la 25 mai) în timp ce la SRL impozitul se plătește trimestrial.

Impozit SRL

Dacă ai un SRL de tip microîntreprindere (ipoteza noastră) vei plăti următoarele impozite

  • 1% pe cifra de afaceri (sau 3% în cazul unor coduri CAEN pe care guvernul a dorit să le penalizeze)
  • 10% aplicat la salariul minim pe economie (330 lei/lună = 3.960 lei/an). 
    • Nota 1: Deși procentul pare mare, în fapt pentru cifre de afaceri mari se reduce la 2-5% din total cifră de afaceri
  • 8% impozit pe dividende, pentru dividendele efectiv retrase, bani care se rețin la sursă de către SRL și se plătesc în luna următoare bugetului de stat. 
    • Notă 2: Dacă asociatul decide să nu ridice dividende (o ipoteză validă pentru situația în care dorește să reinvestească profitul) atunci impozitul nu este datorat, ceea ce poate ajuta afacerile la început de drum.

Pentru SRL-urile care nu au cheltuieli operaționale (altele decât salariul) prea mari și care au venituri brute relativ mari, că nivelul efectiv de taxare a unui SRL se apropie de nivelul de taxare al PFA-ului.

Contribuția asiguratorie pentru muncă (sau CAM)

PFA-urile nu sunt datoare a plăti CAM

Taxa CAM în cazul unui SRL

CAM se calculează aplicând un procent de 2,25% la valoarea salariului tău brut. Pentru ipoteza pe care o propunem noi, aceea că antreprenorul se angajează la firma sa cu salariul minim pe economie, aceasta reprezintă circa 70 lei/lună = 840 lei an

Concluzie

Pentru tipul de activitate identificat în ipoteză (cel mai des întâlnit) la venituri de până la 5.000 de lei  pe lună situația este aproximativ echivalentă. Ar trebui ca întreprinzătorul să ia decizia uitându-se la celelalte criterii (accesul la bani, cashflow-ul, flexibilitatea, experiența anterioară, samd). La venituri de peste 5.000 de lei lunar (și mai ales dacă se previzionează că vor crește peste acest prag) devine din ce în ce mai interesant din punctul de vedere al ”optimizării fiscale” ca întreprinzătorul să opteze pentru înființarea unui PFA. 

În ambele cazuri taxele sunt destul de laborios a fi calculate iar riscul de a greși este mare, de aceea recomandăm antreprenorilor la început de drum să consulte un contabil sau consultant fiscal căruia să îi prezinte în linii mari planul său de afaceri (venituri brute medii lunare estimate, dacă aceste venituri se vor genera lună de lună sau sunt venituri fluctuante, costurile previzionate, pentru a putea obține aceste venituri, dacă se poate angaja sau nu la propria firmă, samd).

Calculator

Pentru cei ce doresc să facă anumite scenarii privitoare la impozitul pe care îl vor plăti ca SRL sau ca PFA, societatea noastră vă pune la dispoziție un calculator online, care se poate consulta aici.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.